به گزارش جام جم آنلاین از پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفتوگو، برنامه زنده «امواج شبهه» شبکه رادیویی گفت و گو با حضور دکتر علیرضا کیقبادی (کارشناس رسانه و پژوهشگر اجتماعی)، دکتر حمیدرضا حسینی دانا (عضو هیاتعلمی دانشگاه و رئیس اندیشکده فضای مجازی و رسانه) و دکتر ابراهیم افشاری (رئیس خانه مطبوعات استان گیلان و کارشناس مسائل رسانه) به موضوع « بررسی مدلهای رسانه های بیگانه برای پرونده سازیهای ناتمام تا قرار دادن مخاطب در خلاهای متداول» پرداخته شد.
سواستفاده رسانه های بیگانه از چهارشنبه سوری
دکتر علیرضا کیقبادی کارشناس رسانه و پژوهشگر اجتماعی گفت: اساسا چهارشنبهسوری از سنتهایی است که پس از اسلام در ایران رایج شد و مصادیق و نمادهایی که در این شب در استان ها و قومیت های مختلف ارائه می شود نیز بسیار فراوان است و به طورکلی از آن به عنوان یک جشن یا مهمانی به نیت رفع بلا از آن یاد می شود که اصلی ترین نماد آن نیز آتش است.
وی با اشاره به اینکه آتش مصداق خشونت و جنگ افروزی است، افزود: به طور طبیعی آتش موجب تهییج در ذهن مخاطب می شود که رسانه های بیگانه نیز روی همین بعد تمرکز می کنند تا بتوانند تهییج در جامعه را با استفاده از نماد آتش رقم بزنند.
دکتر حمیدرضا حسینی دانا عضو هیاتعلمی دانشگاه و رئیس اندیشکده فضای مجازی و رسانه در ادامه عنوان کرد: هر پدیده و رفتاری که بتواند مردم ایران را خوشحال کند می تواند فرصتی جهت آشفته سازی اذهان عمومی باشد که گاها از آن نیز با عنوان خرابکاری شرافتمندانه نیز یاد می شود.
حسینی دانا افزود: در این سال ها که ما نتوانستیم این سنت ها را به درستی احیا کنیم، رسانه های بیگانه از آن به عنوان ابزاری برای ایجاد اتحاد و دنبال کردن اهدافی نظیر آشفته سازی مدیران تصمیم گیرنده و ایجاد نفرت و انزجار در اذهان مردم نسبت به حکومت استفاده کردند، این رسانه ها به دنبال شعله ور کردن آتشی هستند که از شهریور شروع شد تا بتوانند نفرت ایجاد کنند و آن را تبدیل به رفتاری کف خیابونی بکنند و از آستانه تحمل مردم شرایط را خارج کنند.
رئیس اندیشکده و فضای مجازی رسانه در ادامه خاطرنشان کرد: یکی از عواملی که می تواند در برابر تهدیدات نرم قرار گیرد استفاده از عوامل، المان ها، گروه ها و افرادی هستند که می توانند مشارکت ساز باشند و جمعیت را حول یک محور مشخص متحد و وحدت کلمه ای حتی مقطعی ایجاد کنند، این مشارکت عمومی سبب انسجام و وحدت می شود در حالی که طرف مقابل به دنبال این است که این اتحاد را از ما بگیرد.
وی در ادامه افزود: غرب در شرایطی که می تواند موجب انسجام ملی و اتحاد بین آحاد مردم شود اصولاً به دو صورت رفتار می کند یا جلو انسجام را می گیرد و یا به نفع خود مصادره می کند و به زبان و روایت خود به مردم ما می دهد.
کیقبادی در ادامه گفت و گو عنوان کرد: یکی از شگردهای همیشگی رسانه های بیگانه استفاده از خاصیت بازدارندگی است، با توجه به سابقه تمدنی، ماهیت و هویت جامعه ایرانی مردم هیچگاه تسلیم خواسته های دشمن نمی شوند.
وی با اشاره به اینکه هر زمان ما کوتاه اومدیم و عقب نشینی کردیم، رسانه های بیگانه خاصیت تهاجمی خود را آشکار تر کردند، گفت: زمانی که اهرم بازدارندگی داشتیم، مانند بحث هسته ای و تقویت سانتریفیوژ ها، دشمن به دنبال خلع سلاح ما و تحمیل قدرت برتر خود بود، در همین راستا از مردم خواسته می شود تا در صحن رسانه ها حضور پیدا کرده و حمایت کنند تا ضمن پاسداشت سنت ها، جایگاه مردم ایران و جمهوری اسلامی در رسانه ها دیده و ابلاغ شود.
خط عملیاتی رسانه های بیگانه در اعیاد ملی ایرانی
حسینی دانا ضمن اشاره به خط عملیاتی رسانه های بیگانه در اعیاد و مراسم های ملی که موجب اتحاد و انسجام مردم می شود، افزود: در اعیاد و مراسم های ملی نظیر عید نوروز و شب یلدا نمی شود از در خشونت ورود کرد و یا در روز طبیعت ممکن است نافرمانی های اجتماعی در نظر بگیرند، اما در روزی مانند چهارشنبه سوری باتوجه به اینکه مواد محترقه نیز دخیل است اغتشاشگران می توانند ورود کنند و موجب ناآرامی شوند.
وی ادامه داد: خیلی از اخبار، تحلیل ها و گفتمان هایی که این روز ها در شبکه های معاند می بینیم، با یک منبع خیالی و غیر معتبر سعی بر تحریک مردم دارند.
رئیس اندیشکده و فضای مجازی رسانه عنوان کرد: رسانه های بیگانه در حال دست و پا زدن هستند و ناامید شدند چرا که فضای بعد از آن هیجان ها فروکش کرده است، حتی پس از منشوری که روی آن مانور می دادند که ایران و دولت را منزوی کنند می بینیم در توافقی که با سعودی اتفاق افتاد علی رغم همه خباثت های این رژیم، بسیاری از سناریو های این رسانه ها خنثی شدند.
وی در ادامه گفت: چهارشنبه سوری در درون خود ظرفیتی دارد که سال هاست کارشناسان توصیه می کنند آن را تبدیل به یک برنامه مفرح و شادی بخش کرده تا بستر برای جولان رسانه های بیگانه فراهم نشود.
حسینی دانا یادآور شد: در بحث مدارس نیز دیدیم افرادی که خرابکاری کرده و موجب مسمومیت دانش آموزان در مدارس شد، امروز در حال آشکار شدن است، مردم دیگر از فعالیت این رسانه ها و ایجاد ناآرامی توسط آن ها خسته شدند، به نظر می رسد اینترنشنال دیگر کارش تمام است و به دوران بازنشستگی خود رسیده است.
وی ضمن اشاره به اهمیت فعالیت رسانه های داخلی در تبیین و روشنگری افزود: خوشبختانه شاهد حضور موفق رسانه های داخلی بودیم و به خوبی توانستند مردم را آگاه کنند تا چهارشنبهسوری خوبی را پشت سر بگذاریم.
الگو سازی رسانه های بیگانه برای جوان ایرانی
کیقبادی با اشاره به اینکه زمانی که تاریخ مصرف رسانه ای تمام شود، شکلی از آوراگی را در رخ خبرنگاران و دستاندرکاران شبکه خواهیم دید، عنوان کرد: ریشه این بحث و ابهت جمهوری اسلامی ایران در کنار پیوند با کشورهایی مانند قطر که اینترنشنال را تحریک کردند و خود این اتفاق توانست قدرتی را به رسانه های جهان اسلام القا کند.
وی افزود: حضور رونالدو در عربستان اگرچه در ظاهر اتفاقی ورزشی است، اما می توان از آن بهره برداری های بسیاری کرد چرا که مخاطب ما جوانان هستند و در بستر این توافق سه گذاره کلیدی آرامش عربی، خشم صهیونیستی و افسوس آمریکایی به عنوان مهمترین نتایج این توافق رخ داد.
این کارشناس رسانه و پژوهشگر رسانه خاطرنشان کرد: رسانه های داخلی اگر میدان را خالی کنند، فرصت را برای رسانه های خارجی مهیا کردند تا بتوانند جولان دهند و نقش آفرینی کنند.
وی افزود: حوزه بانوان در ایران جای کار بسیاری دارد، اگر آمار را بررسی کنیم می بینید نسبت به قبل از انقلاب بانوان ما نقش های اثرگذارتری دارند و بیش از گذشته توانسته اند در عرصه های ملی و بین المللی دیده شوند، جایگاه واقعی بانوان در جامعه ایرانی و در نظام انقلاب اسلامی با آن چیزی که رسانه های بیگانه از آن صحبت می کنند بسیار متفاوت است و لازم است تا رسانه های داخلی ورود کنند.
رسانه های بیگانه به دنبال تحقق فرضیه زن ستیزی در ایران
حسینی دانا با اشاره به لزوم پرداختن به حوزه زنان و ورود رسانه های داخلی به این حوزه گفت: زن کشی، بی اعتباری، کم توجهی به زنان و جلوگیری از آموزش زنان در جامعه ایران، همه گزاره های غلطی هستند که رسانه های بیگانه به آن ها می پردازند و بر اساس این گزاره ها نیز راه حل می دهند، این نشان دهنده این است که فرد مقابل دوار توهم شده و یا به دنبال درآمدزایی است چراکه حقیقت موجود در جامعه ایران با آن چیزی که توسط این رسانه ها به نمایش گذاشته می شود بسیار متفاوت است.
وی ادامه داد: رسانه های داخل با هدف به آرامش رساندن مردم باید تلاش کنند تا همه میدان را پر کنند و اجازه ندهند رسانه های بیگانه با سواستفاده از شرایط ایجاد شده، گزاره های غلطی را به مردم بدهند، مسئولیت جامعه نخبگانی در شرایط فعلی جامعه بسیار پر رنگ تر از قبل شده است و این نیاز احساس می شود که جامعه نخبگانی در راستای تبیین و آگاه سازی مخاطبان گام های بسیار جدی و موثری بردارند.
حسینی دانا با بیان اینکه سبک زندگی در الگو سازی نقش بسزایی دارد، خاطرنشان کرد: غرب به دنبال این است تا سبک زندگی های اشتباه و مغایر با فرهنگ ایرانی و اسلامی را ترویج داده و برای جامعه جوان ایرانی، الگو سازی کنند در این شرایط نیاز است تا الگوهای جدیدی مبتنی بر نیاز های برای کار، سازندگی و تولید را ترویج دهیم تا جایگزین الگو های غلط غرب شود و جوانان ما نیز متناسب با فرهنگ و سنت ایرانی الگوبرداری کنند.
رسانه های داخلی در پی اقناع قشر نخبگانی جامعه
کیقبادی در ادامه با اشاره به تلاش رسانه های بیگانه برای تاثیر بر روی اذهان نخبگان به عنوان منبع مورد مراجعه مردم، عنوان کرد: جایگاه نخبگان، جایگاهی بسیار مهم و کلیدی است و پیش از این نیز به عنوان دکترین مأموریت ها و سیاست ها به آن پرداخته شده، یک کاری که مشابه آن در دانشگاه جورج تاون انجام شد، در ۲۷ بهمن جلسه ای با سیاست گذاران غربی برای براندازی جمهوری اسلامی منعقد می شود و بیانیه نیز اشاره به این دارد که ما از کنفرانس مونیخ برای براندازی جمهوری اسلامی ایران حمایت می کنیم، عقبه همه این سناریو ها بر مبنای این اتاق های فکر صورت می گیرد و نتیجه آن نیز جنگ های ترکیبی می شود.
وی با تاکید بر اینکه رسانه های داخلی باید روی تصویرسازی برای جامعه نخبگانی موثر اقدام کنند، افزود: نخبگان بسیار هوشمند هستند و واقعیت ها برای آنان باید از طریق رسانه ها ابلاغ شود، همگرایی و مواضع یکسان در کنار سرمایه اجتماعی کمک بسیاری می تواند بکند تا در این عرصه ها نیز خوش بدرخشیم.
استفاده رسانه های بیگانه از چهارشنبه سوری برای ایجاد گسل های قومیتی
دکتر ابراهیم افشاری رئیس خانه مطبوعات استان گیلان و کارشناس مسائل رسانه با اشاره به اینکه منافقین و رسانه های معاند به دنبال استفاده از چهارشنبه سوری بودند، افزود: اخیرا در حوزه اخبار سیاسی کشور و فعالیت رسانه های معاند نسبت به دو محور توجه بیشتری شد، یکی قرار دادی که چین واسط شد و دیگری برقراری رابطه مجدد با عربستان بود.
وی ادامه داد: جریان های معاند برای هر سه نسخه ملی گرایان، انقلابی ها و حزب اللهی نسخه خاص خودشان را دارند و یکسری شبهات را مطرح کردند تا بدین طریق بگویند ایران به عربستان باج داده است، يا اگر قرار است سفارت عربستان باز شود چرا نباید با آمریکا ارتباط داشت، این دست از حرف ها را در جریان ارتباط ایران با عربستان مطرح کردند تا بدین طریق بتوانند به نظام ضربه بزنند.
افشاری در ادامه افزود: در خصوص مسمومیت دانشآموزان باید ابتدا از این بعد بررسی کرد که مسمومیت دانش آموزان برای چه کسی منفعت خواهد داشت، رسانه های بیگانه حدود یک سال بیش تر در حوزه نوجوانان به خصوص نوجوانان دختر اقدام به یارگیری کردند.
وی عنوان کرد: در حوزه مسمومیت ها، پیش از اینکه مسمومیت ها به تهران برسد مریم رجوی طی گفت و گویی گافی داد و گفت مسمویت ها به تهران رسیده که این خود می توان روشنگر این موضوع باشد که حامی اصلی این پروژه چه افراد و نهاد هایی می تواند باشد.
رئیس خانه مطبوعات استان گیلان و کارشناس مسائل رسانه یادآور شد: رسانه ها بیگانه طبق روال همیشگی اقدام به گسترش بحث مسمومیت دانش آموزان در ایران کردند همانند اقدامی که در عملیات تروریستی شاهچراغ و یا کشته سازی هایی که پس از این اقدام انجام داده بودند. در حوزه زنان تصویری که از زنان ارائه می دهند بسیار متفاوت تر از آماری است که وجود دارد در این حوزه هم نتوانستند موفقیت آمیز عمل کنند. درخصوص مسمومیت ها بیش تر از آن که وزارت بهداشت صحبت کند نهایت های امنیتی باید ورود کنند و اقدام به آگاه سازی مردم کنند.
در روز طبیعت و درختکاری و صحبت های رهبری در خصوص برخورد قاطع با عوامل دخیل در مسمومیت های اتفاق افتاده چارچوب نظام مشخص و اقدامات غربی ها نیز خنثی شد و این عملیات نیز با شکست مواجه شد، این رسانه ها برای اینکه بتوانند پروژه های خود را پیش ببرند نیاز به موارد کف میدان دارند و اگر این نیرو ها وجود نداشته باشند عملا داشبورد عملیاتی این رسانه ها خالی خواهد بود و درصدد هستند تا با ورود به آیین ها و رسم هایی مانند چهارشنبه سوری گسل قومیتی برای تداوم خط پروژه خود ایجاد کنند.
کیقبادی در ادامه افزود: آگاه سازی افکار عمومی، بصیرت افزایی و جهاد تبیین همیشه باید در دستور کار قرار داشته باشد، ما باید در اقدام های عملیاتی خصوصا برای آینده ساز و کار ها و زیر ساخت ها به استقبال پدیده هایی بروند که یا در آستانه ظهور و یا در حال ظهور هستند که خود این نقطه عطفی در بیدار سازی و آشکار سازی سیگنال هایی می شود که قطعا در تحولات اثر گذار هستند.
حسینی دانا گفت: در حوزه افکار عمومی آن چه دیده می شود این است که بخش های خاکستری که مردد بودند چه بکنند در حال حاضر به خاطر ورود افرادی که در آگاه سازی و جهاد تبیین نقش موثری داشتند، راست و غلط را می توانند تشخیص دهند اما یکسری نیاز هایی مانند سرگرمی، خبر سریع و دقیق و صحیح دارند و برای آن نیز باید برنامه داشت همچنین سواد شناختی مردم نیازمند تقویت است تا افکار عمومی دچار خطا های شناختی نشوند. در حوزه مدیران اجرایی به ویژه در حوزه اقتصادی نیاز به حداکثر سازی کارآمدی است، حوزه اقتصادی در جنگ های ترکیبی یکی از سپر های قوی در برابر تهدیدات نرم حداکثرسازی کارآمدی نظام اجرایی است، در حوزه علمی و پژوهشی به ویژه دانشگاه نیاز به بازبینی مجدد جوانان و خانواده ها و بازشناسی آن ها است، همچنین در حوزه سیاست گذاری نیز نیاز به بازگشت به رویکرد راهبردی وجود دارد و در حوزه نخبگانی مسئولیت الگوسازی فضا سازی و آینده سازی نیاز است و اگر ما از این موارد غافل شویم دشمن در این فضا های خالی لانه می کند و مشکل افرین می شود.
برنامه «امواج شبهه» گفتگویی تخصصی پیرامون ماهیت شناسی و رفتارشناسی رسانههای فارسی زبان بیگانه است که با هدف روشنگری و افشای تکنیکهای رسانهای است ،روزهای یكشنبه و سهشنبه ساعت ۱۶ به مدت ۶۰ دقیقه از آنتن این شبكه به نشانی موج افام ردیف ۱۰۳,۵ مگاهرتز پخش می شود.
علاقمندان میتوانند نظرات خود را از طریق سامانه پیامكی ۳۰۰۰۰۱۰۳۵ و شماره ۰۹۰۳۹۱۳۴۷۴۴ در پیام رسان های مجازی به اشتراک بگذارند. این برنامه به سردبیری دكترعلیرضا داودی، نویسندگی و تهیه كنندگی سیده فاطمه شعار بر روی آنتن می رود؛ همچنین مصطفی صادقی كارشناس مجری، زهرا شکوری هماهنگی برنامه، فاطمه عبدالوند و احمد یوسفی آیتم ساز و فائزه سلطانی به عنوان خبرنگار در این برنامه حضور دارند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم